Już jakiś czas temu dostałam 2 chlebki z Probody, jeden kwadratowy a drugi okrągły. Oba wypełnione ziarnami, my z reguły jemy chleby z ziarnami ale ten jest naładowany ogromna ilością ziaren.
Informacje od producenta:
ProBody to pieczywo o wysokiej zawartości białka, o obniżonej zawartości węglowodanów. Ze składnikami pełnoziarnistymi i nasionami
- ProBody zawiera około 90% mniej węglowodanów i około 300% więcej białka niż zwykłe chleby mieszane.
- ProBody - pieczywo o niskim indeksie glikemicznym – 33,5!
- Dzięki temu ProBody pasuje do niskowęglowodanowego sposobu odżywiania się i innych porównywalnych planów żywienia.
- Świetnie sprawdza się także w uzupełnieniu diety diabetyków! Dzięki tak niskiemu IG pieczywo ProBody jest wolno przyswajalne i stężenie glukozy we krwi wzrasta stopniowo – ułatwia to kontrolę poziomu cukru we krwi!
- Smaczny chleb, długo zachowujący świeżość!
- Doskonałe pieczywo na tosty o świetnym smaku!
- ProBody - pieczywo o niskim indeksie glikemicznym – 33,5!
- Dzięki temu ProBody pasuje do niskowęglowodanowego sposobu odżywiania się i innych porównywalnych planów żywienia.
- Świetnie sprawdza się także w uzupełnieniu diety diabetyków! Dzięki tak niskiemu IG pieczywo ProBody jest wolno przyswajalne i stężenie glukozy we krwi wzrasta stopniowo – ułatwia to kontrolę poziomu cukru we krwi!
- Smaczny chleb, długo zachowujący świeżość!
- Doskonałe pieczywo na tosty o świetnym smaku!
Skład ProBody, czyli formuła Low Carb bez tajemnic!
Własności odżywcze ProBody wynikają z innowacyjnej receptury w skład której wchodzi m.in.:
- białko pszenne, mąka sojowa, śruta sojowa,
- składniki pełnoziarniste: pełnoziarnista mąka pszenna orkiszowa, zakwas z pełnego ziarna pszenicy orkisz,
- nasiona: siemię lniane (żółte i brązowe), nasiona słonecznika, sezam,
- błonnik jabłkowy, otręby pszenne.
Pieczywo o niskim indeksie glikemicznym – 33,5!
ProBody to idealny produkt dla diabetyków – dzięki jego właściwościom (niska zawartość węglowodanów i niski indeks glikemiczny) oraz wspaniałemu smakowi i parametrom organoleptycznym może być włączony do codziennej diety cukrzyków.
Co zyskujesz jedząc produkty o niskim indeksie glikemicznym?
- Znajomość wartości IG produktów żywnościowych może być pomocna dla osób chorych na cukrzycę, które muszą kontrolować swój poziom cukru we krwi.
- Żywność o niskim IG może zwiększać wytrzymałość organizmu a żywność i napoje o wysokim IG pomagają uzupełniać zapasy glikogenu mięśniowego po wysiłku fizycznym
- Znajomość IG może być przydatna w walce z otyłością. Sugeruje się bowiem, że dieta o niskim IG, poprzez zwiększanie uczucia sytości, może pomóc ludziom w utracie masy ciała
Skład:
woda, białko pszenne, mąka sojowa, siemię lniane, śruta sojowa, nasiona słonecznika, siemię lniane żółte, pełnoziarnista mąka orkiszowa sezam, błonnik jabłkowy, otręby pszenne, drożdże, suszony zakwas z pełnego ziarna orkiszu, sól jodowana, ekstrakt słodu jęczmiennego, przyprawy.
Moja opinia:
Chlebek jest pełen ziaren, mięciutki w środku i ma dość grubą skórkę. Probody zyskał aprobatę moich córek, które wcinały go samego bez niczego ewentualnie z masłem. U nas w domu chleb dość długo leży i mało kto je, ten jednak szybko znikł :) głównie jedzony przez dziewczyny. W smaku w sumie niczym nie różnił się od chleba ze słonecznikiem, który kupujemy. U nas można go znaleźć w piekarniach-cukierniach dwóch firm w sumie w innym miejscu nie spotkałam się z nim. Co mnie odstrasza to cena niestety 6,5 zł za chleb to jednak jest trochę.
fajny jest ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńMi bardzo smakował
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciemne ziarniste chlebki :)
OdpowiedzUsuńPorządny wypiek :)
OdpowiedzUsuńlubię takie naładowane ziarnami ;-)
OdpowiedzUsuń