30 maj 2013

Piernik i babka w jednym domu stali...

... i biedną Panią domu do szału doprowadzali :). Naprawdę ostatnio chyba jakieś fatum nade mną jest bo co biorę się do pieczenia o rezultatach wolę zapominać. Był taki czas, że pieczenie ciast nie stanowiło problemu żadnego. Każde ciasto się udawało, wszystko smakowało i ładnie wyglądało, teraz nawet ciasta gotowce ledwo co wychodzą. Załamać się idzie :( dla nie to problem bo lubię pieć a tu jakaś masakra ciastowa.
Miałam przyjemność tetsować gotowe ciasta Kętrzyńskie

Piernik Kętrzyński 750 gram


Informacje o produkcie:

Piernik kętrzyński to doskonale skomponowana mieszanka najlepszej jakości składników. Odpowiednio dobrany zestaw dodatków nadaje piernikowi zapach i smak, który zaspokoi gusta najwybredniejszych nawet smakoszy. Wypiek jest „niezawodny” a ciasto po upieczeniu długo zachowuje świeżość a wyglądem i smakiem niczym nie ustępuje tradycyjnemu domowemu piernikowi. Podstawowy przepis można łatwo modyfikować i urozmaicać całą gamą dodatków.

 Skład: 
maka pszenna, proszek mleczny odtłuszczony, jaja w proszku, środek spulchniający - wodorowęglan sodu, przyprawy korzenne, cykoria

Żeby go zrobić nie potrzeba wiele wystarczy:
1,5 szkl wody
170 ml oleju
2 łyżki miodu

Polewa
Helio czekoladowa

Potem wystarczy wymieszać zawartość opakowania  z wodą. Potem dodać miód i olej i ponownie zamieszać.Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto zostawić na 15 min. Piec 45-60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Ja zrobiłam jeszcze polewę Helio czekoladową.







Babka Piaskowa  400 gram 


Informacje o produkcie:

Babka piaskowa to chyba jedno z najbardziej popularnych ciast, które chętnie gości na Wielkanocnym stole. Babka piaskowa zazwyczaj wypiekana jest w typowej dla babek okrągłej formie. Posypka z cukru pudru podkreśla jej klasyczny kształt, a zawarta w składzie wanilina wydobywa wspaniały aromat.


Babka o smaku cytrynowym 400 gram



Informacje o produkcie:

Babka cytrynowa to chyba jedna z najbardziej znanych i popularnych babek. Ciasto ma przyjemny cytrynowy zapach, który dodatkowo możemy wzmocnić poprzez polanie go lukrem i posypanie drobinami kandyzowanej skórki z cytryny. Zabieg taki sprawi, że nasze ciasto do popołudniowej kawy będzie miało wyjątkowy i orzeźwiający smak.


Do przygotowania obu babek wystarczy użyć:
2 całe jajka
1/2 szkl wody
7 łyżek stołowych oleju
można dołożyć bakalie - babka cytrynowa
konfitura z owoców róży Polska Róża- nadzienie babeczek z babki piaskowej

Zawartość opakowania wsypujemy do miski dodajemy jajka, wodę i olej. Wszystko miksujemy na najwyższych obrotach przez około 5 min do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w temp 180 stopni przez ok. 45 min.


babka cytrynowa


babeczki z babki piaskowej nadziewane konfiturą z owoców rózy
Piernik wyszedł super bardzo mi smakował, natomiast z babkami cos nie wyszło ale nie wiem czy to moja wina czy piekarnika :(. 







5 komentarzy:

  1. oba wypieki super ale mam chęć na piernik :) mniammm

    OdpowiedzUsuń
  2. o mniam, daj kawałek, albo każdego po kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ci wyszły te ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. no prosze jaka kuchareczka/... cuda ci wyszly

    OdpowiedzUsuń