Do testów otrzymałam :
olej ryżowy otrzymywany jest z otrąb ryżowych i wyróżnia się delikatnym, żółtym kolorem oraz neutralnym
smakiem i zapachem. Jest powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej. Doskonale nadaje się do smażenia,
gdyż w małym stopniu wchłaniany jest przez potrawy na nim przygotowane. Dzięki temu dania zachowują
swój oryginalny smak. Można go stosować również na zimno, jako dodatek do sałatek, surówek oraz
wszelkiego rodzaju sosów i dressingów.
olej z orzechów włoskich powstaje ze starannie wyselekcjonowanych podprażanych orzechów włoskich. Dzięki temu charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem oraz subtelnym zapachem. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, naleśników oraz deserów podawanych na zimno.
olej z pestek dyni otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowanych na zimno. Doskonale nadaje się również do przyrządzania deserów.
Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno i może być stosowany w diecie opracowanej przez dr Budwig. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego
Więc jednym słowem będzie zdrowo i olejowo :).
Fajne testowanie, zdrowe i olejowe :)
OdpowiedzUsuń